Geriatrie Netwerk Helmond e.o.

Click here to edit subtitle

Iedere dag zijn we afhankelijk van het functioneren van ons lichaam. Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam soms niet meer vanzelfsprekend. Wanneer hierdoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden, kan de geriatriefysiotherapeut uitkomst bieden.

Daarbij gaat het niet alleen om ouderen, maar ook om patiƫnten die vanwege hun ziekte, bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, al verschijnselen kunnen vertonen van ouderdom. De 70-jarige die bij het tennissen een elleboogblessure oploopt, zal daarentegen bij een algemeen of een sportfysiotherapeut terecht komen.

Waarvoor kunt u bij een geriatriefysiotherapeut terecht?

  • Neurorevalidatie: na een beroerte (CVA), bij dementie, ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose (MS) of hersenletsel na een ongeval of andere aandoening
  • Revalidatie na een heup- of knieoperatie
  • Behandeling bij slijtage van gewrichten (artrose), reuma en botontkalking (osteoporose)
  • Loopproblemen, balansproblemen en valgevaar
  • Advisering bij hulpmiddelen en/ of aanpassing leefomgeving
  • Behandeling na opname in het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum

Bij ouderen komen frequent combinaties van verschillende aandoeningen voor. Deze gecombineerde problematiek is bij uitstek het werkterrein van de geriatriefysiotherapeut. Tot het werk behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers.


Verwijzing
Het is wenselijk dat men een verwijzing van de (huis)arts heeft, omdat de ziektebeelden veelal als een chronische indicatie worden aangemerkt. Er wordt samengewerkt met andere hulpverleners.